A Wood Man's Wanderings

Musings on Life, Crafts & Everything! Sort of…

Woodcarving knives. couteaux de sculpture sur bois

I have recently made these woodcarving knives after patterns I found on St Thomas Guild blog. Although it seems difficult to connect medieval knives specifically to wood working, as knives can really do many different jobs, these seem to have been connected in some way to specific woodcarving/whittling of carpenters and coopers.

J’ai récemment fait ces couteaux de sculpture sur bois d’après des modèles que j’ai trouvés sur le  St Thomas Guild blog. Bien qu’il semble difficile de connecter couteaux médiévaux spécifiquement pour le travail du bois, comme les couteaux peut vraiment trouver beaucoup d’emplois différents, ceux-ci semblent avoir été relié de quelque façon à la sculpture sur bois spécifique  grignotage des charpentiers et les tonneliers.

As a knifemaker, I like to try new ideas in knifemaking (well, new to me) and made these little knives, as close to the patterns as I could. The geometry of the blades as been reproduced as accurately as I could. The handles are a bit different from the pictures on the blog, but I thought that shouldn’t be detrimental to the working of the knives. (I just used bits of woods I already had on the bench)

The blades are: 94 mm long, 16 mm wide , 70mm long, 14mm wide and 63mm long, 12mm wide, all three with convex grind.  I haven’t had time to try them much on wood yet, but they cut tomatoes, onions and meat very well indeed. I think the larger one, with a thicker blade (3mm) and a scandi grind, will make a very capable bushcraft knife.

En tant que coutelier, j’aime  essayer de nouvelles idées dans la coutellerie (enfin, de nouveau pour moi) et fait de ces petits couteaux, au plus près des modèles que je pouvais. La géométrie des lames a ete reproduit le plus fidèlement que je le pouvais. Les poignées sont un peu différentes des images sur le blog, mais je pensais que cela ne devrait pas être préjudiciable au fonctionnement des couteaux. (J’ai ‘utilise des morceaux de bois que j’avais déjà dans l’atellier)

Les lames sont: 94 mm de long, 16 mm de largeur, 70mm de long, 14mm de large et 63mm de long, large de 12 mm, tous les trois avec  emouture convexe.Je n’ai pas eu le temps de les essayer bien sur le bois encore, mais ils ont coupé les tomates, les oignons et la viande très bien! Je pense que le plus grand, avec une lame plus épaisse (3mm) et une emouture Scandi, fera un couteau bushcraft très capable.

 

03/02/2012 - Posted by | Uncategorized

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: